bg |  en 

lo3eto

 

.. диво място на змии, птици, растения, изкуство, хора и насекоми
@lo3eto

Независимо пространство за изкуство с физически адрес между с. Паталеница и с. Ветрен дол (област Пазарджик, България)
42°08’40.3″N 24°11’04.5″E
42.144538, 24.184575

 

 

 

 

КАКВО СЕ СЛУЧВА ТУК:

 

КРАТКИ РАЗГОВОРИ С АРТИСТИ

 

СЪБИТИЯ /от последните към най-първите
 

.04

 

ИЗМЕСТВАНЕ НА ТЕЖЕСТТА
22 октомври – 6 сноември 2022

Изложба на АЛЕКСАНДРА ЛАСКОВА
Куратор – Ваня Грозданова

 

Белезите говорят за взаимното свързване на душата и тялото в споделена катастрофа. Те са спомени, знаци, напомнящи за форма на нас, живяла някога преди, те са маркери, на които е позволено да продължават да ни ориентират, протезите които сами добавяме при самоасоциирането си. Тежки, лепкави, хронични. Докато не бъдат видени от друга перспектива.
Тази изложба е за постигането на изместването. Белезите от детството са споделени, прегърнати от порасналата вече жена, на ръба на навлизането й в собствена зрялост.
Произведенията, показани от художничката, са позициониране в противоречие на „вътре” и „вън”. Акрилни платна проследяват спомени за жестоки преживявания, запечатани върху нежния вътрешен свят на едно дете по време на семейни конфликти. Конструирането на спомени позволява сглобяване на факти и въображение, отключва собствена реалност обитавана от паралелно наше аз, докато то не реши да напусне окончателно сюжета. Скулптурни асамблажи пресъздават подобни на жилищни сгради обекти, като използват стари кухненски шкафове (които са присъствали в реалния дом на авторката през нейното детство). В тях са поставени други предмети, които напомнят играчки и интуитивно проследяват логиката в механизмите за устояване, които синините си изграждат, за да съхранят присъствието си. Релокирането на обектите, свързани с активната идея за миналото, към едно почти пусто място, оставянето им на прозивола на природната среда, е подчертано художествен и ритуалистичен жест.
Всичко е извадено, свалено, изложено. Връзките са изгорени.

 

 

за автора

Александра Ласкова (1991) е визуален артист. Още пише поезия, продуцира музика и има опит с танца. Базирана е в София. Художественото й образование започва в НАТФИЗ (Сценография) и се развива в НХА (Текстил). В работата си експериментира с различни медии като колаж, тесктил, дигитална фотография, видео, живопис, асамблаж. В практиката си изследва интимния свят и травмата, които изтегля навън в пресечна точка със социалните конструкти. Нейни работи са представяни в различни групови изложби в България и извън нея – в традиционни и неконвенционални изложбени пространства, също в публична градска среда, както и в дигиталната среда на социалните медии. Някои от тези проекти са: Изложба съвременно изкуство, в рамките на 25 Биенале на хумора и сатирата в изкуството: Икономия на средствата, 2022 (Габрово); изложбата “Особен импулс” с куратор Вълко Чобанов, част от програмата на FLUCA 2020 (Пловдив); ART START 2020 с куратори Ларс Нордби, Стефка Цанева и Весела Ножарова (в Credo Bonum, София); ÖSSZEFONÓDÓ SZÁLAK, 2020, в MKISZ (Будапеща); Ономатепоя 9 (Пловдив); “Taking patriarchy apart” (2020) в Klub der polnischen Versager (Берлин); “Невидимите градове”- проект за художествени намеси в градска среда, с куратор eXAF, част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019; изложбата Mini Textile (2019), представена в Галерия-книжарница София Прес и др. Настоящата изложба е първата й самостоятелна такава.

 

instagram.com/the.thirsty.eye
soundcloud.com/trickyminx

 

 

 

.03


KIND OF PRETTY MUCH EXISTING AROUND THE GRAPE
26 август – 18 септември 2022

Изложба на МАГДАЛЕНА ГИНЧЕВА
Куратор – Ваня Грозданова

 


KIND OF PRETTY MUCH EXISTING AROUND THE GRAPE ( или “Един вид много съществуване около гроздето”) е първата самостоятелна изложба на пловдивската художничка Магдалена Гинчева (р.1987)
Магдалена Гинчева завършва бакалавърска и след това магистърска програма за визуални изкуства в АМТИИ – Пловдив. В нейната над десетгодишна практика на визуален артист се открояват участия в редица групови изложби. A thing that looks like another thing (2021), с куратор Вълко Чобанов, представена в програмата на FLUCA в KvARTal – София; ФЛОРА и ФАУНА (2019) – деветата поредна изложба от проекта Ономатопея, представена в Ателието на Гавазов в Пловдив; ON! Media Arts #pz (2017), с куратор Ваня Грозданова, представена в КДК – Пазарджик; DARK LIGHTS: félin amour (2014) – курирана от eXAF и представена в проектното пространство на eXAF в Пловидв като част от програмата на НОЩ 11 и т.н.

Настоящата изложба е комбинативна в изразните си средства – като изпълнение на “позволения” творчески взрив. Тя формулира в материя поредица от естетически и философски стимули, на срещата с които художничката изпраща себе си, докато работи по прокта.
Тук са дивотията, ритуалността, наследството на късната античност, селските условия, генетичния код, магията и въображението.
В известна степен проектът е вдъхновен от самото място на което е представен и съдържа сайт-спесифик елементи. Интегрира и данни от историите на мястото под формата на впечатления.

Поетичната форма, в която Магдалена Гинчева разказва за проекта си, е първия портал.
“Мъглата, змията и нещо, за което няма спомен.
Гостуващи молекули.
Непредвидени дъги.
Истината е, че бяха тук преди теб.
Скучаещият ренесанс.
Любовта от природата и експресията на гените във времето.
Хората са свикнали да набавят ресурсите си с предвидимост.
В същото време организмите имат способността да се движат насочено в отговор на източник на светлина.”

Вторият е на lo3eto.

 

за автора
@magdalenagincheva

 

 

 

 

 

.02


БЕЗГРИЖНО ПОСЕЩЕНИЕ НА СУЕТЕН КУПОН
7 юни – 15 юни 2022
Изложба на Вълко Чобанов
Куратор – Ваня Грозданова

 

Откриване 7 юни, след 4:22 ч следобед
Посещения до 15 юни 2022, включително – само с предварителна заявка на тел. 00359.894.465.816.

 

 

-

През юни.
Скъпоценни камъни, басейн, крила и глитър.
Лятното слънцестоене в стотинки.

 

-
за автора
https://www.valkochobanov.com/

@valko.chobanov

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

.01

OPENING парти
ghk b2b ske

музика на открито / house out of house

9 април 2022 (събота)
13.00 – 19.00 ч.

@lo3eto

адрес: Между с. Паталеница и с. Ветрен дол, тук

© eXAF 2008-2023