bg |  en 

FACTUM

 

 

 

 

Според съвременния английски език, factum се обяснява като излагане на фактите по съдебно дело. Етимологията на думата (от латински език) може да бъде проследена от късния XVIII век, когато буквалното значение е „нещо извършено или направено“. Това от една страна като отправна точка, надграждайки го с второто значение на думата – „постижение“ е подходът ни към представянето на нови творби от млади международни и местни артисти, които носят в себе си заряда на персоналното и дори своенравно артистично заявяване на конкретния автор.
 
FACTUM се развива като платформа, обединяваща събития със собствена концепция, но подчинени на общия нюх към независимия артистичен маниер на представяните автори.

 
 
 
 

FACTUM I

 

Първото реализирано събитие в рамките на FACTUM е едноименната изложба, показваща видео арт от български и чуждестранни автори, с кураторски екип: Рад Гюлеметов и Ваня Грозданова.

Изложбата е представена в eXAF Project Space в гр. Пловдив през септември 2014 г. като част от програмата на НОЩ 10.

Проектът проучва визията за алтернатива като ментално състояние на индивида. Многостранността на проявленията й е кодирана в отличителната визуална интерпретация на отделните артисти. Ключовите отправни понятия при осмислянето могат да бъдат: изход, решение, ексцес, разбиране, комуникация, приобщаване, изключване, маргиналност, еротизъм… и кълбата от взаимовръзките помежду им.

Представени артисти: Адриан Манолеску, Антонио Кесерджиев, Венера Смиленова, Вълко Чобанов, Ивайло Петров, Иво Иванов, Кристина Стоянова, Магдалена Гинчева, Невена Тодорова, Никола Минчев, Продан Марков, Рад Гюлеметов, Трифон Ташев
 

 

- – - – - -

 

FACTUM II – SILENT SHOUT

 

 

Кога: 15 октомври 2016 – от 19:00 до 22:00 ч.
Какво: Eднодневен хепънинг – изложба, концерт и DJ сетове, обединени под темата SILENT SHOUT.
Къде: пространството на бившето кино КОСМОС в гр. Пловдив – което функционира като wanna-be център за изкуства и култура, понастоящем в пост-соц trashy амплоа.
След хепънинга – парти от отсрещната страна на ул. „Гладстон“ – в клуб „Фарго“.
Куратор: Рад Гюлеметов
 
 

Темата на хепънинга е замислена като концептуално наслояване на асоциации, акцентиращо върху асоциативния потенциал, което самото пространство на Кино КОСМОС носи в своето настояще. Представени ще бъдат трима автори с три независимо създадени фотографски проекта, поканени да ги представят в рамките на настоящия хепънинг – Жоро Аранжоро, Павел Белчев и Радослав Чичев. Обект на изследване, обединяващ фотографските търсения и въплъщения на авторите е част от личния космос на всеки от тях, изобразен чрез тези серии от неподвижни кадри.
Събитието ще бъде съпътствано и от музикално-визуалния експерименталнен проект Saturated Pixels, които наскоро издадоха своя дебютен LP “Photons” под лейбъла ABCD (COOH / BALKANSKY / IVAN SHOPOV).
С настъпването на вечерния час, всички гости заедно ще shift-нат локацията към отсрещния тротоар, където DJ селeкцията на The Silence of the Lamps и YvesO ще ангажира слуха и телата в темпото на SILENT SHOUT @ Club Fargo.
 

-
Снимка на корицата: Детайл от 15 / Павел Белчев
 
 
 
 

ПРОГРАМА
 

@ Кино Космос
19:00 – 22:00 ч.
Фотографска изложба: Жоро Аранжоро, Павел Белчев, Радослав Чичев

19:00 – 20:30 ч.
Mixtape sounds & visions by ghk

20:30 – 21:15 ч.
Saturated Pixels Live
Visuals by SpartArt

 

@ Club Fargo
след 22:30 ч.
парти със The Silence of the Lamps + YvesO

.
.
.
.
.
.
.
Рад Гюлеметов е криейтив и рекламист на свободна практика. От 2008-а се занимава с организирането на алтернативни събития, промотиращи дебютни и утвърдени творци в сферата на съвременното визуално изкуство. От 2013-а е в екипа на Международния фестивал за пърфоманс и гранични форми на изкуство Sofia Underground – International Performance Art Festival. Автор е на платформите Аналогово присъствие (2012-2014) и Factum (2014-досега). Това е първият му самостоятелен кураторски проект.
 

Жоро Аранжоро – Космос
В бъдещето хората се превърнали в архитекти на собствените си вибрации. Вибрацията – било то мисловна, било то на гласните струни, на светлината, на водата и т.н. – оформя цялата вселена. Някъде бях чел, че Космос означава подреденост в хаоса и дълбоката взаимосвързаност между всичките му елементи, а пък Любен Дилов-баща пише в романа си „Пътят на Икар“ следното: „В Космоса всяко свободно движение е падане към даден център на тежестта“. Подразбирайки кривите на косата като криви на съзнанието и двете криви градят различни материални светове, там случайности съществуват благодарение на различните избори, които правим и на страховете, които ги будят. Ако смениш отношението си към света и света ще смени отношението си към теб – Преображение чрез Въображение.
Избрани участие на автора:
„Универсални срещи“ (Книга към инсталация на Албена Баева) – снимка на корицата и вътре, 2010
„Документи от бъдещето“ – самостоятелна изложба в Bar Amsterdam, София, 2012
„Но поезия“ (списание) – снимки на корица и вътре, 2013, 2015, 2016
Участник в изложбите на photo-forum, 2008 – 2010
„Космос“ – самостоятелна изложба, 2015

 

Павел Белчев – Семеен албум (в процес на работа), том I.
Нощният живот на Берлин – град, известен с непредубедената си толерантност и откритост – може да бъде разглеждан като челна линия в изследването на queer, разчупването на нормите, на експресивното и необикновеното. Потаен подиум на нощните твари, понякога определян от външния наблюдател като плитък и повърхностен, той позволява на участниците в относително компактната, но и забележително разнообразна сцена да събарят стени, да премахват граници и да изпитват близост и общуване немислими в консервативния, хетеронормативен „външен“ свят.
В опит да предостави визуално изследване на връзката между грапавата текстура на неизтощимия хедонизъм и изобилието от необуздана креативност, показаната серия от кадри, заснети в различни нощни клубове в Берлин с телеметрична камера Polaroid, е суров, неподправен разказ за подобната на семейство сцена, документиращ нейните създания чрез прям, непосредствен подход.
Павел Белчев е независим артист, родом от град Варна. В последната година използва моментната фотография като своя основна медия.
 

Радослав Чичев – Мандрата небесна
Серия от натуралистистични образи.
Радослав Чичев е завършил История в СУ „Св. Климент Охридски“. Понастоящем е един от водещите на предаванията „Артефир“ и „Аларма“ по програма „Христо Ботев“ на БНР. Автор е на стихосбирките: „От прашинката на деня“ („Арс“, 2011, наградена с бронзов „Пегас“ на „Южна пролет“, 2012), „Сърцето на ловеца е лисица“ („Сонм“, 2013), както и на пиесите „Колекционерката“, с режисьор Катя Петрова, и „Траевремене“, с режисьор Ида Даниел. През 2012 г. е победител на Фестивала „София: Поетики“. Един от участниците в поетичното представление „4х4“.

 

Saturated Pixels са креативното дуо Любомир Брашненков и Ангел Додов, членове на проекти като Fragile!, We Are No Robots, След Дъжд Качулка, …
Те вече са оставили дълбока следа в българската ъндърграунд сцена и сега обещават да направят същото с този проект.
Всичко е там – балансът между органиката и електрониката, китари и барабани, мелодия, хармония, емоция и аналитичен ум, индустриaлното и натуралното. И всичко е вплетено в едно.
 

Спартак Йорданов (SpartArt) – завършил специалност живопис в НХА. Работата му включва живопис, анимация и видео арт.
Техниката живопис под камера е основа на последните му проекти.
 

 
 
 


 

The Silence of the Lamps е колаборация между казахстанецa Тимошенко и унгарецa Ему Плусминус – DJ/продуцент. Те смесват няколко, създадени с много любов, музикални стила от края на 70-те и началото на 80-те, с топлия звук на аналоговите синтезатори.
Тимошенко (Help Me Jones) обикновено подбира редки итало диско записи и електро бийтове, докато Emu Plusminus (The Cas!o Samples), като истински търсач на диаманти, копае надълбоко в скритите пластове на електронната музика от началото на 80-те.
 

Иво Иванов/YvesO има връзка с електронната музика от средата на 90-те години. Той започва да свири под псевдонима YvesO през 2005 г. в незабравимите партита в първото независимо арт пространство в София – Студио Даухаус, където той също беше ко-мениджър. От тогава той става нещо като резидент DJ в много арт събития и места в София, като Пластелин, the fridge, легендарната Влайкова, Sugar и Butchers, наред с други.
 
 

- -
Събитието FACTUM II – SILENT SHOUT е част от годишната програма на eXAF.org, осъществена с подкрепата на Наградата за съвременно българско изкуство „Гауденц Б. Руф“.

© eXAF 2008-2022