bg |  en 

AVERAGE CONTENT

 

13.05.2011 – 27.05.2011
ГХГ – гр. Пловдив

01.06.2011 – 10.06.2011
Център за култура и дебат “Червената къща” – гр. София

 

Изложба на графични и живописни творби, инсталации от колажи, готови обекти и видео арт с автори Вълко Чобанов, Росен Маринов (oummaia), Йордан Терзийски (maque), Коля Стефанов, Владимир Николов (vladeto).

Един хибриден свят на неограничени лични полети, красота от щастието, игра на човека с вълшебствата на материята и духа; и всичко това, редом до кодирани системи на социо-приемлив живот, властови комплекси и мании, пораждащи трансформации в характеристиките за човечност и човешко, изкуствено втълпявани ценностни ориентири, стереотипизация… Творческият израз на тези идеи е лишен от намерението да проповядва. Непреднамерено и откровено са представени лични премеждия и емоции. Сред тях се долавя и доза недоволство, критика, протест… Това не е мнение, което има за цел да се натрапва или изисква, а близко и открито споделяне със зрителя, който сам да преосмисли и да се ангажира емоционално или просто да пренебрегне.
Проект на eX Art Foundation.
Вход свободен

В инсталации от колажи и готови обекти, видеоарт и скулптура, графични и живописни творби се завихрят вълни на постмодернизъм и абстрактен експресионизъм, примесени с концептуалистки вмятания и „неканонизираните специфики’ на стрийт арта. „Академично изпипани” творчески проекти  застават до ансамбли от детски играчки и колажи с изровени от боклука образи на консуматорския лайфстайл. Графиката е в „нова светлина”. Комиксът и графити арта се съюзяват в ярка поредица от образи върху платна. Независимо и твърде специфично, авторите са се захванали  да проучват характеристиките на съзнанието на индивида, „захвърлен” в света; пределите на допустимо и позволено, ситуациите на комфорт и стрес. Без проповеди и наставления – линията на разбор е явно критична, на моменти провокативна, а в други – съвсем нежна, подхвърляйки небрежно, искрено споделени мечти. Накрая, видими и съпоставими стават и индивидуалните полети, в които съзнанието на всеки един от представените творци поема.

Повече информация за авторите:

Вълко Чобанов
роден: 1991, гр. Пловдив

2005-2010 – Хуманитарни науки, СОУ „Отец Паисий”, Пловдив
В момента продължава образованието си в АМТИИ – Пловдив, специалност „Сценография”.

Tворчеството е един неспирен процес – посока.. средство.. въпрос.. възможен отговор… то е продукт на проблема, неговото фокусиране и разнищване. „Съзнанието ми възприема околния свят и разбива културните му и естетически стойности”. Сънищата изясняват и допълват голяма част от представата за света – добавени към творческия процес, те пренареждат границите на реално и нереално, границите между компромис и готов продукт. „Картините ми нямат среда на живот – те съществуват преди и след процеса на работа; живеят свой собствен живот”.

Росен Маринов (oummaia)
роден: 1987, Пловдив

2001-2006 – СХУ „Ц.Лавренов”, Пловдив
2006-2009 – Педагогока на обучението по ИИ в АМТИИ, Пловдив

Основна творческа насока за него е стремежът към развитие на класическите графични техники и адекватното им включване в естетиката на съвременното изкуство. Важна за него е и линията на социализиране на изкуството въобще, така че  да бъде то достъпно за „всеки” – линия още ясно различима и в запалеността му по стрийт арта.

Йордан Терзийски
роден 1987, гр. Пазарджик

2001-2006 – СОУ „Г. Брегов”, Пазарджик – профил Изобразително изкуство
2007-2011 – Графика, ВТУ „Св. СВ. Кирил и Методий”
2011 – участва в съвместната изложба „Exhibition”, представена в галерия Карим, София

Силно вдъхновен от уличното графити изкуство, maque неизбежно включва в творбите си специфичните за него изобразителни похвати, примесвайки ги с елементи от естетиката на сецесиона  и техническите особености на илюстрацията. Характерни са експериментите в съчетаването на приказни образи и мотиви със сюжети в научнофантастична среда и киберпънк символика.

Коля Стефанов
роден: гр. Пазарджик

НГПИД „Дечко Узунов“, гр. Казънлък
НХА, София

Експериментира с видеото като живопис, в резултат на което се появява поредицата „Видeоживопис – ВИЖОС”, разделена на серии произведения, заснети по „сценария на съвременните обстоятелства на обществото”. С късометражните си филми е участвал на фестивалите за мултимедия „alternative-film/video 2006”, Белград-Лион 2005 и „Визионерство”- Франция.

Владимир Николов (vladeto)
роден: 1969, гр. София

vladeto e дипломиран психолог, който възприема  изобразителното изкуство като вариант на общуване с хората – споделяне и разпространяване на идеи в образи. В последните няколко години са реализирани три негови самостоятелни изложби, а през 2010 участва и в една съвместна – в галерия „1908”, София. Занимава се и с интериорен дизайн.

 

 

 

 

„Като платформа за случване” – инсталация от три обекта

1.„Живпърви” – видеоарт: Виждащото е сентенция на „контакт с Природата за всеки”- как избираш да реагираш с нея. Пърформанс-показно на общуване в чист вариант от „персонажа” Иво Природата (претворено в живописна инвенция с ритъма на древни музикални форми и инструменти, намиращи се навред в сегашния звукоизвличащ, търсещ свят на творящите).
2. „Семейството” – скулптура гипс
3. „Саможив” – минирисунка с молив на платно – 14×17

 

 

 

http://www.redhouse-sofia.org/Event.aspx?id=6854

© eXAF 2008-2024