bg |  en 

‘АРТ ПОЗИТИВ – АНАЛОГ’ – фестивал за съвременно изкуство
(десето юбилейно издание)

 

Идея и организация: Сдружение ‘ИЗКУСТВО ДНЕС’ и ‘АРТ ФОНДАЦИЯ ЕКС’

Локации: Център за съвременно изкуство, Пловдив – Баня ‘Старинна’, археологически комплекс Небет тепе, други комуникативни локации в централната градска част
26 април – 19 май 2013 г.

 

От 26 април до 19 май 2013 г. бе представено десетото издание на ежегодния фестивал за съвременно изкуство „Арт Позитив“. Темата на събитието тази година беше „Аналог“.

Основен инициатор и организатор на Арт Позитив е сдружение „Изкуство днес“, като тази година партьори в реализацията на събитието и автори на идейния проект „Аналог“ бяха Рад Гюлеметов и Ваня Грозданова от „Арт Фондация Екс“ (eXAF).

На изложбата в ЦСИ Баня „Старинна“ публиката видя авторските идеи на 17 визуални артиста от гр. Пловдив и региона – утвърдени вече автори и иновативни млади артисти. Това бяха: Цветан Узунов, Трифон Ташев, Севдалина Кочевска, Рангел Гидиков, Продан Марков, Pelmo, Никола Минчев, Надя Генова, Коля Стефанов, Илия Ламбов, Здравка Кантарева, Емил Миразчиев, Весела Статкова, Иван Карев, Венера Смиленова, Вълко Чобанов. Scenocosme (Grégory Lasserre & Anaïs met den Ancxt) бяха гостуващо арт дуо от Франция, чиято арт-разработка на грамофонна плоча от дървен диск дообогати идейно изложбата във вид на видео-инсталация.

Парти-концертът на археологически комплекс Небет тепе, с който събитието стартира беше безспорното пловдивско музикално събитие на открито за пролетта. Бяха представени три музикални форамции – Spiraltone, Narco Polo и Kottarashky, един аудиовизуален артист – YvesO и трима пърформативни артисти – Stassy & Savina и Дарио Табаков.

Във всеки последващ откриването четвъртък Центърът за съвременно изкуство стана среда за три поредни срещи-дискусии между публиката и гостуващите лектори – значими артисти, куратори и организатори на мащабни събития от съвремнната българска арт сцена: Йово Панчев (артист и съосновател на „Студио Даухаус – независима платформа за култура и съвременно изкуство), Ния Пушкарова (артист и основател на „Водна кула арт фест“ – международен фестивал за съвременно изкуство) и Красимир Добрев (артист и доцент, преподавател в АМТИИ – гр. Пловдив).

Основната програма на фестивала беше обогатена и с две артистични акции в градска среда – интерактивна аудио инсталация “Моята любима музика“ на улица „Ал. Батенберг“ от Емил Миразчиев и една интерактивна прожекция с PR насоченост върху фасадата на Народна библиотека „Иван Вазов“ по идея на Рад Гюлеметов.

Идейният обхват на темата – „Аналог“ имаше за цел да провокира обръщането на погледа на артистите и публиката към анти-дигитализацията и употребата на аналогова техника. Централен стана въпросът дали, след като практическата употреба на тази техника вече е демоде, аналоговите носители, в своята специфичност, могат да бъдат използвани като актуално изразно средство в изкуствата. Инсталациите, които като резултат изпълниха изложбеното пространството на Баня „Старинна“, демонстрираха успеха на тази провокация и представиха различни философски, социо-културни и игрово-ориентирани творчески гледни точки и разработки по темата, като всяка една задължително бе осъществена единствено чрез средствата на аналогови носители, без намесата на дигитални медии и техника. Всичко това заинтригува публиката и предизвика изключително позитивни отзиви към събитието наред със заявен интерес към бъдещи прояви на организаторите.

Успехът на фестивала за съвременно изкуство „Арт Позитив“ може да бъде илюстриран и чрез високата посещаемост, която изложбата отбеляза, както в деня на откриването, така и в следващите дни. Откритото парти на Небет тепе, от друга страна протече като единствено по рода си събитие за града и привлече множество млади хора, осигурявайки си одобрението и на своята публика, и на по-възрастните жителите на града като качествено и необходимо събитие.

Десетото издание на фестивала разшири своя обсег в комуникациията с артистите и публиката като, от една страна, включи в подбора на участниците артисти не само от гр. Пловдив, но и от други градове в региона, атакувайки децентрализацията като подход в традиционната културна политика; а от друга – ангажира публиката на града не само с изложбата представена в ЦСИ, Пловдив – Баня „Старинна“, но и с парти на открито, оживявайки по този начин един от емблематичните арехологически пунктове на града с импулса на съвремнната музикална, аудиовизуална и танцово-пърформативна култура. Тези именно специфики в реализацията на десетото издание на фестивала „Арт Позитив“ го правят едно от значимите за 2013 г. събития в културния календар на гр. Пловдив и особено в ракурса на кандидатурата му за Европейска столица на културата 2019.

Фестивалът „Арт Позитив – Аналог“ бе проведен с финансовата подкрепа на Община Пловдив.

Медийни партньори на събитието бяха: БНТ, БНТ2, БНР, Катра ФМ, Дарик радио, Дарик нюз, програмата.бг.
Събитието бе отразено от медии като БНТ – „Денят започва с култура“; БНТ – Новини; БНТ2 – „България днес“ БНТ Пловдив; БНР, Дарик радио, в. „Марица“, www.podtepeto.com, www.events.plovdiv.info, kulturni-novini.info, www.novini-te.com, www.focus-news.net, www.mediacafe.bg, www.plovdiv-online.com, www.bulgariautre.bg и др.

Пресконференцията се състоя на 24 април и беше посетена от над 20 журналисти от различни медии.

Организационният екип на фестивала включваше: главен организатор, координатор, асистент и PR.

Официален блог на събитието: http://analogue.exaf.org

 

 

КАТАЛОГ НА ИЗЛОЖБАТА

 


 

 

 

 

© eXAF 2008-2023